Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Svijet čeka odgovor Washingtona: Slijedi li velika eskalacija rata na Bliskom istoku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključno pitanje nakon smrtonosnog napada na američku bazu je kako će Washington odgovoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj vojnika ranjenih u napadu na američku bazu u Jordanu porastao je na više od 30 i vjerovatno će još rasti, dok su tri poginula.

  • Znamo da su to izvele radikalne militantne grupe koje podržava Iran i djeluju u Siriji i Iraku – rekao je predsjednik Biden i dodao: “Nema sumnje – sve krivce ćemo pozvati na odgovornost u vrijeme i na način koji sami odaberemo.”

Najnoviji napad dolazi u trenutku kada se nasilje proširilo Bliskim istokom nakon rata u Gazi, u što su uključene frakcije koje podržava Iran, prenosi Politički.ba.

Amerika “mora poslati jasnu poruku širim svijeta da se napadi na naše snage neće tolerisati”, poručio je predsjednik američkog Kongresa Mike Johnson i dodao da Amerika mora poslati kristalno jasnu poruku, prenose Vijesti.

Penzionisani general američke vojske Wesley Clark, na društvenoj mreži X ustvrdio je da bi Amerika trebala odgovoriti na napad u Jordanu udarom na iranske mete.

  • Amerika bi trebala prestati govoriti ‘mi ne želimo eskalaciju’. Njima je to poziv da nas napadnu. Prestanite zvati naše udare “odgovorom”. To je reaktivno. Treba uništiti njihove vojne kapacitete i udariti na izvor: Iran”, objavio je Clark na X-u, nekadašnjem Twitteru.
- Marketing -